Op vrijdagmiddag 10 maart is de Westerdijk ter hoogte van de Hoornse binnenstad feestelijk geopend in de sneeuw door de bewoners, samen met de gemeente Hoorn, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Provincie Noord-Holland en de Alliantie Markermeerdijken. Hiermee is het eerste gedeelte van de Markermeerdijken na twee jaar aan werkzaamheden klaar en weer veilig voor de komende 50 jaar.

De dijk tussen Schouwburg Het Park en Visserseiland is versterkt met een buitenberm en hierop is een fiets- en wandelpad aangelegd. De oude blusdam is vervangen door een recreatief balkon en er is een nieuwe, rolstoeltoegankelijke steiger aangelegd. In totaal is er tijdens de dijkversterking 75.000 m3 kuub zand gebruikt, is er bijna 4.000 m2 basalton aangebracht, ruim 2 kilometer aan betonbanden en 500 ton aan steenbestorting aangevoerd.

Winterse wandeling met bestuurders en meer dan 100 bewoners op de nieuwe dijk

Unieke excursie
Bewoners wandelden vrijdagmiddag door het winterse weer over de versterkte dijk en ontmoetten verschillende mensen die iets vertelden over de dijk. Zo legde realisatiemanager Robert van ’t Riet, Alliantie Markermeerdijken, uit wat er precies allemaal gedaan is aan de dijk en waarom. Hans Manten, projectmanager bij gemeente Hoorn, vertelde over de nieuwe recreatiemogelijkheden op de dijk. Bij het gedicht dat vereeuwigd is in het recreatief balkon, droeg stadsdichter Levi Noë zijn ode aan de dijk voor. Alliantie-archeoloog Jan-Willem Oudhof vertelde over het verleden en de archeologische vondsten die zijn gedaan.

Een trotse Levi Noë, stadsdichter van Hoorn; zijn woorden vereeuwigd in de dijk voor de komende 50 jaar

Geduld en begrip
“Als bouwer van één van de grootste dijkversterkingsprojecten van Nederland zijn wij ontzettend trots en blij dat we deze belangrijke mijlpaal met de bewoners kunnen vieren,” zegt Reijer Baas van de Alliantie Markermeerdijken. “Deze middag is dan ook georganiseerd om in het bijzonder de bewoners te bedanken voor hun geduld en begrip tijdens de versterkingswerkzaamheden.”

Droge voeten voor 1,2 miljoen Noord-Hollanders
Na jaren van plannen maken, gesprekken met bewoners en betrokken partijen, diverse dijkontwerpen en twee jaar aan versterkingswerkzaamheden, is de dijk nu klaar. Ook Remco Bosma, de dijkgraaf van het hoogheemraadschap, is enthousiast over het eindresultaat: ”Als opdrachtgever van deze versterking en beheerder van de dijk kijk ik uiterst tevreden naar deze eerste meters aan versterkte Markermeerdijken. Met deze oplevering zijn we weer een stap dichter bij een waterveilig achterland en droge voeten voor de ruim 1,2 miljoen Noord-Hollanders nu en in de toekomst.“

Alliantiemanger Reijer Baas gaf de dijk weer terug in handen van dijkgraaf Remco Bosma van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gedeputeerde Esther Rommel van de provincie en wethouder Arthur Helling van gemeente Hoorn.

Doorgaande fiets- wandelverbinding
Het fiets- en wandelpad op de Westerdijk is het begin van de doorlopende route langs de kust tussen Hoorn en Amsterdam. Deze route wordt deels vernieuwd en deels nieuw aangelegd door de provincie in samenwerking met alle gemeenten langs de Markermeerdijken, het hoogheemraadschap en de recreatieschappen Twiske-Waterland en West-Friesland. Met de oplevering van de dijk vandaag is dus ook het eerste gedeelte van de fiets- en wandelverbinding gereed.