Vanaf begin maart wordt in het dorp Uitdam de dijk versterkt. Dit gebeurt door het intrillen van ruim 500 damwandplanken, die 16 meter de grond in gaan. Inmiddels is bijna de 300ste damwandplank geplaatst en is de Alliantie Markermeerdijken ruim over de helft. Het intrillen duurt tot circa begin april. Daarna zit er ongeveer een miljoen kilo staal in de dijk. 

Omgevingsmanager Rinse van den Ouweelen: “De werkzaamheden vinden vlak achter de woningen plaats; een spannend moment voor de bewoners. We hebben veelvuldig contact met het dorp over de voortgang van de werkzaamheden. Vanwege de hinder en veiligheid bieden wij de dorpsbewoners tijdens het intrillen een andere verblijfsruimte aan. Vooralsnog gaat alles zoals gepland.”   

Monitoren 

De Alliantie Markermeerdijken doet er alles aan om schade aan de huizen te voorkomen. Vooraf zijn gedetailleerde foto’s gemaakt van alle betrokken huizen, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Ook zijn er overal meters neergezet om het trillingsniveau en mogelijke grondvervormingen zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Bij een tussentijdse bouwkundige opname zijn er in de huizen toch haarscheurtjes in bijvoorbeeld het stucwerk gevonden. “Heel vervelend, maar wel verwacht. Schade die veroorzaakt is door onze werkzaamheden wordt vanzelfsprekend door ons vergoed,” aldus Rinse.  

Verdere werkzaamheden 

Nadat de damwandplanken zijn geplaatst, worden ankers en de gording (dwarsbalken, red.) aangebracht. Deze werkzaamheden vinden plaats rond de zomer. Als alle werkzaamheden zijn afgerond, is de waterveiligheid gewaarborgd voor de 1,2 miljoen Noord-Hollanders die op, naast én achter de dijk wonen. 

Lees hier meer over de dijkversterking in Uitdam verder op deze site.