Hoe versterken?

Home > Markermeerdijken > Waarom versterken? > Hoe versterken?

Hoe versterken?

Hoe zorgen we ervoor dat de Markermeerdijken van Hoorn tot Amsterdam ook de komende 50 jaar de Noord-Hollanders beschermen tegen overstromingen? Wat is de beste manier om de oude dijken te versterken passend in het unieke landschap?

De Alliantie volgt bij de uitwerking van de plannen twee sporen. Voor het eerste spoor werkt het alliantieteam aan uitgekiende dijkontwerpen op basis van de kennis die de afgelopen jaren verzameld is, gecombineerd met nieuwe ideeën en innovaties. Het tweede spoor betreft het meewerken aan een landelijk project om meer recht te doen aan eerder in de praktijk bewezen sterkte van dijken (kortweg Bewezen Sterkte). Ook de Markermeerdijken doorstonden eerdere extreme situaties en kunnen daarmee sterker zijn dan blijkt uit de rekenmodellen. Het alliantieteam werkt volop mee aan deze ontwikkeling. Omwonenden zijn via een jointfactfinding proces betrokken. De Alliantie wil een aantal toepassingslocaties aanwijzen voor Bewezen Sterkte.

Als blijkt dat het spoor Bewezen Sterkte minder oplevert dan vallen we terug op de ontwerpen ontwikkeld in spoor één. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de dijken ook de komende 50 weer veilig zijn.

Innovaties

Bij het versterken van de Markermeerdijken maken we gebruik van innovaties. We zoeken naar nieuwe manieren om de dijk sneller, goedkoper én met minder impact op de omgeving te versterken. Het gaat onder andere om: Dijken op veen en Vacuümconsolidatie.

Verschillende oplossingen

Er zijn verschillende manieren om de Markermeerdijken te versterken. Op deze pagina leest u voor welke oplossing er per module is gekozen.