Dijkenbouwers uit Rwanda doen inspiratie op bij Alliantie

Home > Markermeerdijken > Actueel - Nieuwsbrief - Dijkenpanel > Dijkenbouwers uit Rwanda doen inspiratie op bij Alliantie

Dijkenbouwers uit Rwanda doen inspiratie op bij Alliantie

RSS
Dit item is verlopen op 03-01-2020.

Op 3 juli bezocht een delegatie uit Rwanda de Alliantie Markermeerdijken, om te leren over bouwen op veengrond. De Rwanda Water and Forestry Authority, vergelijkbaar met Rijkswaterstaat in Nederland, gaat stroomafwaarts bij het Muhazi-meer een dijk van 200 meter aanleggen.

De dam moet onder andere hoofdstad Kigali beschermen tegen overstromingen. De ondergrond in dat gebied is, net als in deze regio, voornamelijk nat veen en klei. De RWFA is daarom bijzonder geïnteresseerd in de manier van werken van de Alliantie Markermeerdijken, die de komende jaren de dijk tussen Hoorn en Amsterdam gaat versterken. 

Het gezelschap – vijf Rwandezen, een Griek en de Nederlandse adviseur Peter Prins – kreeg in het projectkantoor in Katwoude informatie over de dijkversterking van de Markermeerdijken, de praktijkproef Dijken op Veen en proefterpen. Daarna bezocht de groep de proefterp in Etersheim, een van de drie testlocaties van de Alliantie voor bouwen op slappe grond. Daar leerden de Afrikanen over het sneller laten inklinken van grond door verticale drainage en het continue meten van de ondergrond.

De opgedane kennis moet bijdragen aan een succesvolle aanleg van de dijk in Rwanda. De research voor en de uitvoering van dit project wordt gefinancierd door de Nederlandse ambassade in Rwanda. Het internationale gezelschap bezoekt ook de Afsluitdijk.