Alliantie gestart met aanleg oeverdijk

Home > Markermeerdijken > Actueel - Nieuwsbrief - Dijkenpanel > Alliantie gestart met aanleg oeverdijk

Alliantie gestart met aanleg oeverdijk

RSS
Dit item is verlopen op 01-05-2020.

De Alliantie Markermeerdijken is op maandag 7 oktober ter hoogte van Schouwburg Het Park in Hoorn gestart met de aanleg van de oeverdijk. De aanleg duurt ongeveer 2,5 jaar. Voor de oeverdijk is in totaal 3 miljoen kuub zand nodig. Dat is bijna een Johan Cruijff Arena vol met zand.

Waarom leggen wij een oeverdijk aan?
Grote delen van de dijk zijn afgekeurd. De Alliantie zorgt ervoor dat u ook de komende vijftig jaar droge voeten houdt. Door de oeverdijk, een innovatieve manier van dijkversterken, blijft de monumentale Westfriese Omringdijk intact. Dat geldt ook voor de bestaande voorlanden. Bovendien biedt de oeverdijk kansen voor recreatie, natuur en de lokale economie. In module 2 (Strand Hoorn) richt de gemeente Hoorn de oeverdijk na de aanleg in als stadsstrand. In module 3 (Grote Waal en De Hulk) wordt het noordelijke deel van de oeverdijk een natuurgebied. Het zuidelijke deel van die module krijgt een meer recreatieve functie.

Hoe wordt de oeverdijk aangelegd?
Tot het afronden van de bodemprocedure en de uitspraak van de Raad van State voert de Alliantie alleen omkeerbare werkzaamheden uit. De werkzaamheden voor de oeverdijk gebeuren grotendeels vanaf het water. Hierdoor blijft de overlast voor de omgeving beperkt. Grote zandschepen brengen hun lading naar een zogenoemde grondpers. Daar wordt het zand gemend met water tot een zandmengsel. Dit mengsel komt via leidingen onderwater terecht bij een sproeiponton. Onder water wordt de eerste laag van de oeverdijk opgespoten. Daarna volgen nog diverse ophoogslagen en (lange) rustperioden.

Hier vindt u informatieve filmpjes over de aanleg van de oeverdijk in module 2 en module 3.

Inloopspreekuur

Tijdens de uitvoering organiseren we om de week op woensdagmiddag een inloopspreekuur. Het eerste is op woensdag 9 oktober van 16.00 tot 18.00 uur. Het spreekuur vindt plaats in het Wijklab in Winkelcentrum Grote Beer in Hoorn. U kunt hier terecht met al uw vragen over de werkzaamheden. Op de website staat de actuele planning van de spreekuren.