Actueel - Nieuwsbrief - Dijkenpanel

Home > Markermeerdijken > Actueel - Nieuwsbrief - Dijkenpanel

Actueel - Nieuwsbrief - Dijkenpanel

RSS

Woont u in de buurt van de Markermeerdijken tussen Amsterdam en Hoorn? Of bent u op een andere manier betrokken bij dit gebied? Via deze nieuwspagina blijft u op de hoogte van actuele ontwikkelingen rondom de dijkversterking. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief die wij geregeld verzenden naar abonnees.

Abonneren op de digitale nieuwsbrief 

Of vindt u het interessant om mee te denken? Meld u aan voor het Dijkenpanel: Aanmelden 

U krijgt dan één of meerdere keren per jaar een vragenlijst voorgelegd. Het invullen ervan duurt ongeveer tien minuten. U kunt zich op elk moment aanmelden voor het Dijkenpanel.

 • Resultaten bewonersonderzoek 2021

  De Alliantie Markermeerdijken laat regelmatig onderzoek doen onder bewoners binnen het projectgebied door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Hierdoor blijven we op de hoogte van wat ze van de dijkversterking vinden. Met deze informatie kunnen wij gericht én waar mogelijk ons beleid en werkwijze aanpassen zodat we beter aan de wens van onze omgeving voldoen. De resultaten van het onderzoek 2021 zijn bekend!

 • Nieuwsbrief juni 2021

  Lees het laatste nieuws over ons project in de digitale nieuwsbrief. In deze editie onder andere een uitgebreide projectupdate, aandacht voor minimuseum De Waterwolf, de audiotour en eeuwenoude bodemvondsten aan de Westerdijk.
  De digitale nieuwsbrief van juni lees je hier.

 • Nieuwsbrief deze week op de mat

  Op verzoek van bewoners maken wij twee keer per jaar een nieuwsbrief die bij iedereen die langs de dijk woont wordt bezorgd. In week 25 (21-25 juni) ligt de eerste nieuwsbrief van 2021 bij u op de mat. In de Nieuwsbrief Versterking Markermeerdijken blikken we onder andere terug de werkzaamheden die het afgelopen halfjaar zijn verricht, de opening van Minimuseum De Waterwolf in Etersheim en de lancering van de podcast op locatie Kijk Luister Dijk.

 • Onderzoek onder bewoners en ondernemers – laat uw stem horen!

  Heeft u hem al gezien? Deze week hebben we ongeveer 3500 bewoners en ondernemers in het gebied rondom de Markermeerdijken een kaart gestuurd met de vraag om mee te doen met ons onderzoek over de dijkversterking.

 • Ringslang ontwaakt op de Markermeerdijk

  De ecologen van de Alliantie Markermeerdijken maakten medio maart een monitoringsrondje langs de dijk, om te kijken of er al ringslangen zijn ontwaakt uit hun winterslaap. En ja hoor, bingo! Het zonnetje scheen, de temperatuur was aangenaam, ideale omstandigheden voor de ringslang om lekker op te warmen op de buitendijkse basaltstenen. De koudbloedige beesten hebben die warmte nodig om mobiel te worden.

 • Nieuwsbrief maart 2021

  Lees het laatste nieuws over ons project in de digitale nieuwsbrief. Met deze maand: projectupdate, eerste mijlpaal dijkverstering, de uitvoering vanuit de lucht, kilometers kabels en leidingen.

  De online nieuwsbrief van maart lees je hier

 • Dijkweg Bedijkte Waal langer afgesloten

  In oktober 2020 is de Alliantie gestart met de versterkingswerkzaamheden bij Module 4 De Kogen, het dijktraject dat loopt van de Bedijkte Waal tot Schardam. Om het werk veilig uit te kunnen voeren, is in oktober ook de dijkweg tussen de Bedijkte Waal en de T-splitsing IJselmeerdijk Schardam – Laag-Schardammerweg afgesloten. Oorspronkelijk zou deze wegafsluiting circa 4 maanden duren. Deze planning is gewijzigd. De verwachting is dat de afsluiting nodig is tot begin september.

 • Uitvoering dijkversterking ligt stil vanwege winters weer

  De uitvoeringswerkzaamheden aan de Markermeerdijken liggen sinds maandag 8 februari zo goed als stil. "Op vrijdag 5 februari zijn gezien de zeer ongunstige weersvoorspellingen (wind, vorst en sneeuw) grondpers de Texel en drijvend materiaal uit voorzorg naar binnen gesleept’’, zegt Robert van ’t Riet, realisatiemanager in deelgebied Noord.

 • Informatieavond over start werk module 1

  Bewoners van module 1, Hoorn Binnenstad, zijn op donderdag 7 januari 2021 door de Alliantie Markermeerdijken geïnformeerd over de werkzaamheden voor de dijkversterking die eind februari van start gaan. Vanwege de coronamaatregelen was de informatiebijeenkomst digitaal. Aan de webinar namen ruim 30 bewoners en geïnteresseerden deel. 

 • Nieuwsbrief november 2020

  Lees het laatste nieuws over het versterken van de Markermeerdijken in onze nieuwsbrief. Met deze maand de start van onze nieuwe campagne, een uitgebreide projectupdate, de 'Fluit van Warder' gepresenteerd in het Rijksmuseum, archeologisch onderzoek bij gemaal Westerkogge en start werkzaamheden in Uitdam Dorp.

  De nieuwsbrief van november 2020 lees je hier.

 • Nieuwsbrief deze week op de mat

  Op verzoek van bewoners maken wij twee keer per jaar een nieuwsbrief die bij iedereen die langs de dijk woont wordt bezorgd. In week 48 (23-29 november) ligt de tweede nieuwsbrief van 2020 bij u op de mat. In de Nieuwsbrief Versterking Markermeerdijken blikken we onder andere terug de werkzaamheden die het afgelopen jaar zijn verricht, digitale bewonersbijeenkomsten en archeologisch onderzoek in Etersheim. 

  Lees hier de digitale versie van de nieuwsbrief.

 • Nieuwsbrief oktober 2020

  Lees het laatste nieuws over het versterken van de Markermeerdijken in onze nieuwsbrief. Met deze maand een uitgebreide projectupdate, alternatieve ringslangverblijven, een nieuwe veiligheidsfolder, dijkplaatsen, Partner van de Alliantie en dijkmagazijnen.

  De nieuwsbrief van oktober 2020 lees je hier.

 • Vlag in top bij minimuseum De Waterwolf: pannenbier!

  Op vrijdagmiddag 2 oktober kon de vlag in top van het toekomstige archeologisch minimuseum De Waterwolf. De bouwers hadden het hoogste punt bereikt en dus was er het traditionele pannenbier. Het minimuseum is een initiatief van de Alliantie Markermeerdijken in nauwe samenwerking met stichting Etersheimerbraak, gemeente Edam-Volendam en de Provincie N-H.

 • Hoe versterken we de dijk in module 14?

  In november starten de voorbereidende werkzaamheden van de dijkversterking in module 14, Uitdam Dorp. De bewoners van Uitdam zijn dinsdag 22 september op een digitale bijeenkomst geïnformeerd over het dijkontwerp en de aanstaande werkzaamheden. De presentatie kunt u hier terugzien. Een informatieve video over de dijkversterking in module 14 kunt u hier bekijken.

 • Aanleg van de oeverdijk in cijfers

  De aanleg van de oeverdijk voor de kust van Hoorn en Scharwoude gaat gestaag door. De contouren van het toekomstige stadsstrand tussen de schouwburg en de Galgenbocht zijn al zichtbaar. Momenteel spuit de Alliantie de tweede laag zand op tussen de Galgenbocht en gemaal Westerkogge.

 • Webinar schade en monitoring

  De dijkversterking is gestart en we zijn op steeds meer plaatsen aan het werk. Afgelopen dinsdag 18 augustus organiseerde de Alliantie een webinar over hoe we omgaan met schades en monitoring voorafgaand en tijdens de uitvoering. Tijdens het webinar is toegelicht welke soorten schade er bestaan, hoe onze experts en uitvoerders zich voorbereiden op de uitvoering en hoe we daarbij schade voorkomen. Maar ook, als er onverhoopt schade optreedt, hoe we die oplossen.

 • Start bouw Archeologisch museum Etersheim

  Op vrijdag 14 augustus hesen de Alliantie Markermeerdijken en diverse partners een bouwdoek in Etersheim, bij de start van de bouw van Archeologisch minimuseum De Waterwolf. Daar gaan we straks veel archeologische vondsten uit Etersheim en andere delen van de dijk ten toon stellen.

 • Nieuwsbrief juli 2021

  Nieuwsbrief juli 2021

  Lees het laatste nieuws over ons project in de digitale nieuwsbrief. In deze editie onder andere de projectupdate met informatie over werken tijdens de bouwvak, de resultaten van het bewonersonderzoek 2021, natuurschoon op en langs de Markermeerdijken in beeld en een portret van dé veiligheidsman van de Alliantie; hoe werkt dat, werken aan een veilige dijk? De digitale nieuwsbrief van juli lees je hier

 • Bezoekersprotocol heropening EXPO

  Vanaf 1 juli 2021 is de EXPO over de versterking van de Markermeerdijken weer open voor bezoek. Het gaat wel iets anders dan u gewend bent, maar daardoor wordt het bezoek niet minder leuk. Wij volgen de maatregelen van de rijksoverheid en het RIVM nauwgezet, handelen in lijn van de regels voor musea, en hebben hieronder de belangrijkste maatregelen voor u op een rij gezet.

 • Nieuwsbrief mei 2021

  Lees het laatste nieuws over de dijkversterking in onze maandelijkse nieuwsbrief. Met deze maand: een uitgebreide projectupdate, een verhaal over verticale drainage, start werkzaamheden Etersheimerbraak (video) en een onderzoek onder bewoners en ondernemers. 

  De online nieuwsbrief van mei 2021 lees je hier.

 • Nieuwsbrief april 2021

  Lees het laatste nieuws over ons project in de digitale nieuwsbrief. Met deze maand een uitgebreide projectupdate, 'Niet storen aub!' met de Kapitein van het Markermeer, nieuw strandje voor Uitdam en ringslangen ontwaken uit winterslaap.

  De digitale nieuwsbrief van april 2021 lees je hier.

 • Dijkversterking Hoorn Binnenstad van start

  De dijkversterking in module 1, Hoorn Binnenstad, is op donderdag 1 april van start gegaan. De eerste werkzaamheden bestaan uit het opspuiten van de buitendijkse werkbaan. Dit gebeurt vanaf de oeverdijk in module 2. Het opspuiten van de eerste twee zandlagen duurt tot vrijdag 9 april. De planning van de aanlegfase vindt u hier.

 • Eerste mijlpaal voor dijkversterking Markermeerdijken

  De eerste mijlpaal van de versterking van de Markermeerdijken is een feit: op 15 maart is de nieuwe inlaat bij gemaal Westerkogge in Scharwoude in gebruik genomen en overgedragen aan Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De nieuwe inlaat is het eerste tastbare object dat HHNK als opdrachtgever van de dijkversterking weer in eigen beheer krijgt vanuit dit project. Op de foto zien we Alliantiemanager Reijer Baas (rechts) de sleutel overhandigen aan Rob Veenman, dagelijks bestuurder van HHNK.

 • Nieuwsbrief februari 2021

  Lees het laatste nieuws over ons project in de digitale nieuwsbrief. Met deze maand: winterweer legt werk tijdelijk stil, projectupdate, afgraven dijk Polder Zeevang, Partner van de Alliantie: Out BV en winterpracht in beeld gebracht.

  De online nieuwsbrief van februari lees je hier

 • Nieuwsbrief januari 2021

  Lees het laatste nieuws over ons project in de digitale nieuwsbrief. Met deze maand een projectupdate, informatieavond Hoorn Binnenstad, Meten is weten aan de dijk, digitale bijeenkomst Uitdam en veel volgers voor de kapitein van het Markermeer.

  De online nieuwsbrief van januari lees je hier.
   

 • Nieuwsbrief december 2020

  Lees het laatste nieuws over ons project in de digitale nieuwsbrief. Met deze maand een uitgebreide projectupdate, het eerste buitendijkse avontuur van de kapitein, de werkzaamheden vanuit de lucht gezien, update dijkplaatsen en nog veel meer nieuws! 

  Lees hier de digitale nieuwsbrief van december.

 • Volg de Kapitein van het Markermeer

  Vandaag is het zover: onze nieuwe campagne gaat van start! Hoog tijd om kennis te maken met een nieuw lid van ons team: de Kapitein van het Markermeer. De Kapitein van het Markermeer? Rohald Terbijhe komt uit Monnickendam. Hij kent de regio en de mensen, en vaart als de beste. En speciaal voor onze campagne neemt hij nu de rol aan van Kapitein van het Markermeer. Een ervaren schipper die ‘woont’ op zijn zeilschip op het Markermeer. Samen met zijn hondje Bennie vaart hij de komende tijd langs de dijken. En gaat hij in gesprek met bouwers, bewoners, ondernemers en experts. Op zoek naar de mooie verhalen van de dijkversterking.

 • Geen granuliet bij Markermeerdijken

  De media besteedden afgelopen periode aandacht voor het toepassen van granuliet bij infrastructurele projecten. De aanleiding was het gebruik van granuliet bij het project Over de Maas en uitzendingen van het programma Zembla daarover. Bewoners langs de Markermeerdijken hebben bij ons gevraagd of wij granuliet toepassen bij de versterking van de Markermeerdijken. Dat is niet het geval; wij passen geen granuliet toe bij de dijkversterking.

 • Start werk module 4: dijk deels afgesloten

  Op 19 oktober start de Alliantie met versterkingswerkzaamheden in module 4, De Kogen. Deze module loopt van de noordzijde van De Weel tot en met de Floriskoog. Er worden zowel binnen- als buitendijks werkzaamheden gedaan. Vanwege de binnendijkse versterkingswerkzaamheden wordt de dijkweg geheel afgesloten voor een periode van vier maanden.

 • Nieuwsbrief september 2020

  Lees het laatste nieuws over dijkversterking in onze maandelijkse online nieuwsbrief. Met deze keer een uitgebreide projectupdate, de dijkversterking vanuit de lucht, informatieve video's over de dijkversterking in de modules 6 en 14, reddingsmaatschappijen dag en nacht paraat en dijkplaatsen. Lees hier de digitale nieuwsbrief van september.

 • Hoe versterken we de dijk in module 6?

  Module 6, Heintjesbraak en Warder, is 3 kilometer lang en loopt van het dorpje Warder tot aan het verdronken dorp Etersheim. De dijk heeft hier een smal profiel en een kenmerkend slingerend tracé door het landschap. De Alliantie maakt hier de dijk op vier verschillende manieren weer veilig. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe wij de dijk versterken in module 6. 

 • Nieuwsbrief augustus 2020

  Lees het laatste nieuws over het versterken van de Markermeerdijken in onze nieuwsbrief. Met deze maand een uitgebreide projectupdate, de gevaren van recreëren binnen werkgebied, archeologisch onderzoek in Etersheim, een verslag van een webinar over monitoring en schade en Huiberts BV als partner van de Alliantie.

  Lees hier de nieuwsbrief van augustus 2020.

 • Gevaarlijk: recreëren binnen werkgebied

  Warm weer, verkoelend water en zand om op te zonnebaden. Genieten natuurlijk. De Alliantie begrijpt dat het heerlijk is om op zomerse dagen aan het Markermeer te recreëren, maar waarschuwt voor de gevaren van varen, zwemmen en zonnebaden binnen verboden werkgebied.

Archief